>

Volg ons!

De belangrijkste nieuwsitems plaatsen wij als updates op onze LinkedIn pagina. U kunt ons volgen door op de onderstaande knop te klikken.

Rechter tikt oneerlijke overheid op de vingers


maandag 19 oktober 2020, 07:08

Rechter tikt oneerlijke overheid op de vingers

Dat burgers en ondernemers zich aan de wet moeten houden, spreekt vanzelf. Dat geldt echter ook voor de overheid. Onlangs tikte het gerechtshof in Den Bosch de overheid gevoelig op de vingers toen het Openbaar Ministerie, tegen gemaakte afspraken in, toch informatie verstrekte aan de Belastingdienst.

Belastingdienst vangt bot

HongKongIn de betreffende zaak had de Belastingdienst informatie opgevraagd aan de autoriteiten in Hongkong over de inkomsten die een dga verkreeg vanuit een aldaar gevestigde bv. Hongkong weigerde deze info te verstrekken, aangezien de gevraagde info betrekking had op een periode waarin dit nog niet via een verdrag tussen Nederland en Hongkong was geregeld.

Openbaar Ministerie breekt afspraak

Het Openbaar Ministerie vroeg vervolgens dezelfde info aan Hongkong, met als onderbouwing dat deze info nodig was in een strafzaak. Hongkong verstrekte daarop de info wel, maar onder de voorwaarde dat deze niet gebruikt mocht worden door de Belastingdienst. Het Openbaar Ministerie verstrekte de dienst deze info echter toch.

Hof vernietigt navordering

Het hof acht deze handelswijze dermate ontoelaatbaar dat het de navorderingsaanslag vernietigt. Zonder het door Hongkong geleverde bewijsmateriaal kon de inspecteur de inkomsten namelijk niet voldoende aannemelijk maken, zodat de navordering niet gehandhaafd kon blijven.

Kreston AFAS Belastingdienst CreAim NBA NOB SRA
 

Transparantie
Algemene voorwaarden
Klokkenluidersregeling
Gedragscode


Huizen

Huizermaatweg 460
1276 LM Huizen
Postbus 1165
1270 BD Huizen
Tel: +31 (0)35-5232575

Almere

G T. Rietveldstraat 180
1333 LJ Almere
Postbus 1165
1270 BD Huizen
Tel: +31 (0)36-5486777
Hilversum
Stationsstraat 2b
1211 EM  Hilversum
Tel: 035 5232575
Twitter LinkedIn